SLÁVIA EU BRATISLAVA – STRABAG VC FTVŠ UK BRATISLAVA 1:3 (-19, 18, -23, -18) – stav série 1:2
114 minút, rozhodovali: Kováč a Juráček, 500 divákov.

Slávia EU: Nelsonová 6, Šepeľová 11, Körmendyová 10, Kvasnová 3, K. Fričová 3, O’Neillová 25, liberá Magdinová a Bojňanská (Herdová 8, Reháková 0, Marečková 0). Tréner: M. Matušov.
Strabag: Denysovová 14, Hrončeková 10, Kmezičová 9, Hudecová 25, Stümpelová 16, Ovečková 3, libero Španková (Trebichavská 0, Ramajová 0, Hronská Kručovská 1). Tréner: T. Varga.

MVP: Kelsey O´Neillová (Slávia EU)

Zápas sa začal slávnostne. V mene Slovenskej volejbalovej federácie pogratuloval generálny sekretár Tomáš Singer prezidentovi Slávie EU Vladimírovi Hančíkovi k 75. narodeninám. Slávia viedla v úvode 10:6, ale hosťujúci tím pri podaní Denysovovej vyrovnal na 10:10. Pred koncovkou setu sa Strabag dostal do vedenia 21:15, náskok udržal a prvé dejstvo vyhral 25:19.

V druhom sete vyhrávala Slávia po ulievke Nelsonovej 11:5. Potom dala dve esá za sebou ďalšia Američanka O´Neillová a domáce viedli 14:6. Po oddychovom čase znížil Strabag pri podaní Denysovej na 10:14. V polovici setu viedla Slávia 16:10, ale hostky opäť manko zmenšili na tri body. Druhú časť setu Slávia zvládla, vyhrala 25:18 a vyrovnala na 1:1.

V úvode tretieho dejstva mala mierny náskok Slávia, vyhrávala 6:4 a 9:7. Strabag vyrovnal na 13:13. V druhej polovicu setu mali navrh hosťujúce obhajkyne titulu, dostali sa do vedenia 20:18 a po útoku Hudecovej vyhrávali 21:19. Slávia však v koncovke vyrovnala na 22:22. K setbalu sa ako prvé dostali hráčky Strabagu a po dlhej výmene vyhrávali 24:22. Strabag napokon využil druhý setbal, vyhral tretie dejstvo 25:23 a dostal sa vedenia 2:1.

Obhajca titulu bol nabudený z úspešnej koncovky a v úvode štvrtého setu viedol 4:0. Slávia sa však otriasla a vyrovnala na 4:4. Potom však dominoval Strabag, ktorý ťažil z dobrého servisu, bol agresívnejší v útoku a v polovici setu viedol 16:11. Strabag mal navrch, štvrtý set vyhral 25:18 a je krok od obhajoby.

Michal Matušov, tréner Slávie EU: “Zlomila nás koncovka tretieho setu, v ktorej rozhodol podľa mňa sporný moment. Nemôžeme sa však vyhovárať, pretože Strabag hral dobre a v medzihre bol o niečo lepší ako my. Niektoré situácie sme mali riešiť hráčskejšie, tam bol asi najväčší rozdiel. Pred sobotňajším zápasom v Dome Športu sa musíme nastaviť tak, aby sme sériu ešte vrátili na rozhodujúci duel k nám domov. Strabag bude doma pod tlakom, my do toho pôjdeme uvoľnene.”

Zuzana Šepeľová, smečiarka Slávie EU: “Zápas bol ako na hojdačke; žiaľ, v koncovke tretieho setu sme neuspeli. Vo štvrtom sete sme veľmi chceli, ale niekedy, keď veľmi chcete, to nedopadne dobre. Celá séria je predovšetkým o servise a prihrávke; kto spraví menej chýb, vyhrá. Na sobotňajší zápas sa tešíme; teraz je na koni súper, ale neskladáme zbrane, otočíme to a vrátime naspäť do našej haly. Členok ešte nie je na tom na sto percent, ale som rada, že som mohla odohrať celý zápas. Mrzí však výsledok.”

Tomáš Varga, tréner Strabagu: “Do zápasu sme dobre vstúpili. Vedeli sme, že Slávia spraví nejaké zmeny a bude chcieť vrátiť Šepeľovú do základu. To sa aj stalo, na čo sme boli pripravení a myslím, že preto sme zvládli hladko prvý set. V druhom sete sme urobili veľa chýb a lopty sme prehadzovali súperovi zadarmo. Slávii sa ľahko útočilo a my sme znervózneli. Potom sme sa však upokojili, naopak Slávia bola stále nervóznejšia. Dobre sme podávali, ale takisto aj Slávia, ale my sme to ustáli a boli sme trpezlivejší v útoku.”

Nikola Stümpelová, blokárka Strabagu: “Tretí zápas je veľmi dôležitý; povedali sme si, že do toho pôjdeme naplno a agresívne vo všetkých činnostiach a vychádzalo to, čo nás teší. Určite sme už hrali trpezlivejšie, vychádzalo nám všetko, čo sme si povedali. Doma musíme ísť do toho pokojne a naplno, séria ešte rozhodne nie je ukončená.”

Zdroj: SVF

FOTO: Pavol Uhrin/Peter Noskovič