Slávia EU Bratislava – Strabag VC FTVŠ UK Bratislava 3:2 (22, 20, -14, -26, 12)
Zápas trval 121 minút, rozhodovali: Niklová a Tiňo, 800 divákov

MVP zápasu: Kelsey O’Neillová (Slávia EU) – Nikola Stümpelová (Strabag)
MVP podujatia: Zuzana Šepeľová (Slávia EU)

Hráčky Slávie EU Bratislava po ročnej prestávke a celkovo po štrnásty raz triumfovali v Slovenskom pohári. V nedeľňajšom finále ročníka 2018/2019 v Humennom zvíťazili tesne 3:2 (22, 20, -14, -26, 12) nad svojím mestským rivalom a obhajcom prvenstva Strabagom VC FTVŠ UK Bratislava.

Zverenky Michala Matušova vo finále viedli 2:0 na sety a vo štvrtom sete mali tri mečbalyStrabag si však vynútil tajbrejk. V jeho závere mali navrch “slávistky” a štyrmi bodmi v sérii dokráčali k trofeji. Najlepšími hráčkami duelu sa stali blokárky: v drese Slávie EU Američanka Kelsey O’Neillová, autorka 20 bodov, na druhej strane 15-bodová Nikola Stümpelová.

Najlepšou hráčkou podujatia sa stala smečiarka Slávie EU Zuzana Šepeľová, rodáčka z neďalekej Sniny. Cenu jej odovzdali prezident Slovenskej volejbalovej federácie Martin Kraščenič a ambasádorka majstrovstiev Európy žien 2019 v Bratislave Adriana Marčeková.

Slávia EU Bratislava v doterajších 21 ročníkoch SP chýbala vo finále len vlani v PrievidziStrabag vtedy zvíťazil 3:1 nad Volley project UKF Nitra. V Humennom vrcholí Slovenský pohár po piatich rokoch, v roku 2014 sa z triumfov tešili hráči domáceho Chemesu a volejbalistky Doprastavu Bratislava.

Slávia EU: O’Neillová 20, Nelsonová 4, Šepeľová 22, Körmendyová 9, Kvasnová 8, K. Fričová 13, liberá Magdinová a Bojňanská (Herdová 0, Marečková 1, Slezáková 0). Tréner: M. Matušov.
Strabag: Denysovová 17, Hrončeková 9, Kmezičová 15, Hudecová 12, N. Stümpelová 15, Ovečková 3, libero Španková (Ramajová 2, Trebichavská 0). Tréner: T. Varga.

(Zdroj: SVF)

Michal Matušov, tréner Slávie EU

“Mali sme dosť času a dobre sme sa na finále pripravili. V zápase boli situácie, ktoré sme očakávali, niektoré možno po tej zápasovej pauze neboli pre nás až také pozitívne. Dievčatá však túžili po víťazstve, bojovali a hrali tak, ako sme si predstavovali. Mečbaly v koncovke štvrtého setu sme, žiaľ, ešte nedokázali premeniť, rozhodli tam zrejme skúsenosti, no nastavenie bolo v poriadku a vedel som, že ak takto vstúpime do tajbrejku, bude to dobré. Tajbrejk je vabank.”

Zuzana Šepeľová, smečiarka Slávie EU

“Dnes sme mali dobrú prihrávku, aj keď v treťom sete sme trochu poľavili. Viedli sme 2:0 a možno sme si mysleli, že sa to vyhrá samo, napokon z toho bol tajbrejk. V piatom sete sme sa zomkli, Marcela Marečková v závere dala dôležité eso, čo nie je v takej situácii vôbec jednoduché. Máme dobrú lavičku, dobrý kolektív. Chceli sme vyhrať a sme rady, že sme v prvom vrchole sezóny uspeli. Pokúsime sa o úspech aj v druhom, teda v extralige. V tajbrejku možno bola šťastena na našej strane, no určite sme spravili menej chýb ako súperky.”

Tomáš Varga, tréner Strabagu

“Je v tom ešte veľa emócií na to, aby bolo možné teraz pomenovať faktory, kde sme ten zápas stratili. Našim hráčkam nevyčítam vôbec nič, dokázali sa vrátiť do zápasu, bojovali, nechali tam srdce. Rozhodla šťastnejšia koncovka tajbrejku, samozrejme, súperovi gratulujem k zisku pohára. V treťom sete nám nezostávalo nič iné než spraviť nejakú zmenu, tá zmena nám vyšla, začali sme bojovať a vrátili sme sa do zápasu. Bojovali sme až do konca.”